Skip to content

Exempel på programmering av DUC

KTC:s DUCar är enkla att programmera. De bygger på färdiga moduler, eller objekt, som innehåller olika funktioner som kan behövas inom fastighetsautomation. Genom att koppla ihop och konfigurera objekten bygger du enkelt även ganska komplexa funktioner. Du slipper också att göra alla de programmeringsfel som så lätt uppstår då man textprogrammerar.

Objekten har en typ, betecknad av två bokstäver som normalt är en förkortning på svenska, t ex AI, Analog In. De har också ett ordningsnummer med två siffror, t ex 05.

Dessutom har varje objekt ett antal egenskaper (värden), förutom huvudvärdet. T ex har en regulator aktuellt börvärde som huvudvärde, men man kan också läsa ut aktuellt reglerfel, aktuell utgångssignal, osv.

Som en demonstration har vi här en enkel undercentral. Fjärrvärme med en VS-krets och en VV-krets. Reglering på utekurva och ett styrt pumpstopp.

För djupare information om dessa objekt, och många fler, se objekt-manualen

Hela konfigurationen i exemplet kan hämtas här: exempel1.dat

(Programmeringsexemplen nedan visas grafiskt. Programmeringen görs dock inte grafiskt, utan kopplingar mellan objekt görs som en inställning i det objekt som behöver ett värde från ett annat.)

flödesbild

Värmekrets

bild på VS-program

Förklaringar

Själva regleringen sker i RC01 (ReglerCentral 01).

Till RC01 kopplas dels temperaturgivaren för framledningen VS1-GT11. Signalen kommer in via AI01 (Analog Ingång 1), och tas in av AV05 Analogt Värde 05. Där kontrolleras att givaren fungerar och larm genereras så inte är fallet. RC01 läser sitt ärvärde från AV05.

Till RC01 kopplas också KV01, Kurva 1, där börvärdet beräknas. I KV01 översätts en utetemperatur till en lämplig temperatur på framledningen. Utetemperaturen hämtas från UI01, Universell Ingång 1, via AV01.

Applikationen innehåller också ett pumpstopp, styrt av utetemperatur. Detta sker i PU01 , Pump-Utgång 1. Utgången från PU01 används för att styra pumpen, för att aktiva/inaktivera regleringen. Utsignalen läses först in i DV05, Digitalt Värde 5. Därifrån läses det vidare till den digitala utgången DU01, som styr reläet till pumpen.

Att pumpen fungerar övervakas genom att driftindikeringen läses in via DI01, Digital Ingång 1. I DV01, Digitalt Värde 1, kontrolleras att driftindikering är aktiv, annars genereras ett larm. Larmet förreglas med styrsignalen till pumpen från DV05, så att inget larm aktiveras om inte pumpen förväntas gå.

I AV13 övervakas att reglerfelet håller sig inom uppställda gränser. För stor avvikelse under för lång tid aktiverar ett larm.

Varmvattenkrets

bild på VV-program

Förklaringar

Här sker i regleringen i RL01, Regler-Loop 1. Detta är en enklare men snabbare regulator, lämplig för reglering av varmvatten-temperatur. Ärvärdet läses in på AI03, Analog Ingång 3. Läses in i AV07, Analogt Värde 7. Där kontrolleras att givaren fungerar som den ska.

Utvärdet från regulatorn läses in i AV10. Eventuell handställning av utgången kan göras där. I AU02 omvandlas signalen till en spänning 0-10V på plint, som styr ställdonet.

Börvärdet är ett fast börvärde som ställs in direkt i RL01.

AV15 läser av aktuellt reglerfel och övervakar att regleringen fungerar.