Skip to content

Överstyrning av KTC-DUC

Ibland vill man att DUC ska påverkas utifrån, ifrån någon typ av överordnat system. Det kan vara en rumstemperatur som ska användas för reglering, en förskjutning av ett börvärde från en regulator i en annan DUC, eller ett AI-beräknat börvärde.

KTCs DUCar har några sätt att göra detta. Vilken som ska användas beror på helheten i respektive fall.

Man får aldrig överstyra genom att justera parameterinställningar i DUC! Dessa lagras i s k flash, en minnestyp som inte tål att skrivas för ofta. Detta gäller t ex handställning av ett analogt värde, eller punkterna i en kurva. Om ett överordnat system används för att optimera inställningar i DUC måste man se till att deta sker högst en gång per dygn.

Alternativ 1: DUC hämtar själv värden

Objektet VK är till för att hämta värden via KTCs protokoll SRDLink. Då kan man hämta värden från andra KTC-produkter, eller från någon av KTCs molntjänster.

På detta vis har DUC full kontroll, och det är lätt att se i DUC varifrån påverkansvärdet kommer. DUC kan lätt hantera situationen då kommunikation av någon anledning inte fungerar.

VK kan bara kommunicera via SRDLink. Fungerar alltså inte mot produkter som inte stöder detta protokoll.

Till manual för VK

Alternativ 2: Överordnat skriver till WR-objektet

I DUC med version från 4.9.13 finns ett objekt med det särskilda syftet att ta emot skrivningar från andra system. Detta värde kan då skrivas med SRDLink eller Modbus. Det värde som ska skrivas är då wr, eller WriteValue (Modbus-adress 19000 - 19006).

Objektet innehåller funktioner för att hantera kommunikationsbortfall på ett kontrollerat sätt. Det krävs då inte att överordnat system skriver till något annat värde för att hantera time-out. DUC ser själv att värdet har skrivits, och återställer tidräknaren.

Till manual för WR-objektet

Alternativ 3: Överordnat skriver till AV värde

För DUC som inte kan uppgraderas till ny version, och där VK inte är ett alternativ, så finns en annan lösning.

Värdet

Ställ in en AV till att ha sig själv som invärde. Alltså t ex låt AV10 ha AV10va som invärde, AV10 kommer då att ha givarfel fram tills att någon skriver värdet AV10va (t ex Modbus adress 118). Använd t ex en LR stryrd av AV10gf för att välja mellan AV10 och ett annat värde som ska användas vid bortfall av överstyrning.

Time-out

För att känna av om funktionen skulle upphöra att fungera kan man använda ett tidsobjekt, TO. När det överordnade systemet skriver ett nytt styrvärde, så ska det också skriva 0 till TO Value (va).

Koppla en termostat till TO, och ställ dess tillslagsvärde till time-out-tiden (och frånslag något lägre, men över 0). Ställ in TO att ha startvillkor då TM är Från (Invers start). Låt utvärdet från TM signalera time-out. Den kan t ex via en DQ vara med och styra den LR som väljer vilket värde som används.